Waarom doet God niets?

Home | Artikels | Waarom doet God niets?

WAAROM DOET HIJ NIETS?

De hele wereld staat op zijn kop. Grote en kleinere evenementen worden afgelast of verplaatst. Scholen zijn dicht, mensen worden verplicht om thuis te blijven. Veel, vooral oudere, patiënten sterven aan het coronavirus. Het is een verwarrende en vooral onzekere tijd. Boven deze blog staat: Waarom doet Hij niets? Met die “Hij” wordt God bedoeld. In tijden van nood wordt er vaak geroepen:

Waarom doet God niets? Waarom doet God ons dit aan?

GOD KRIJGT DE SCHULD

Heel eerlijk? Het verbaast mij altijd dat veel mensen, die zich normaal weinig of niets van God aantrekken, of zelfs helemaal niet in Hem geloven, Hem toch de schuld geven van deze ellende. Is dat niet een beetje gemakkelijk?

Als je het boek Richteren leest zie je dat de tijd niet zoveel veranderd is.

Toen begonnen de Israëlieten te doen wat in strijd is met de wil van de Heer. De god Baäl gingen ze dienen en de Heer, de God van hun voorouders, de God die hen uit Egypte had gehaald, keerden ze de rug toe. Zij beledigden de Heer diep.

GOD BELEDIGEN

Dat laatste zinnetje zegt veel. Wat mensen wel of juist niet doen maakt blijkbaar uit voor God. Je kunt God beledigen. Kun je je dat voorstellen?

Hoe zou jij reageren als diegene waar jij heel veel van houdt, jou ontrouw zou zijn? Zou je direct ingrijpen als je het ontdekte? Of zou je wachten en de kans bieden om open te zijn?

In het boek Richteren stuurt God steeds weer opnieuw boodschappers om het volk te waarschuwen. Alleen blijken woorden niet genoeg te zijn. Pas als het volk het zwaar krijgt, herinneren ze zich de woorden weer. Het lijken wel kinderen; pas als ze de consequenties ervaren, stoppen ze.

ALLES KOEK EN EI

Het is niet gezegd dat deze crisis een straf van God is. Maar zou het kunnen dat God even niet ingrijpt, zoals wij dat graag zouden zien?

Stel dat alles weer koek en ei is, en het virus is verdwenen, zou je dan nog steeds je vragen aan God stellen?

Of zijn je vragen vooral bedoeld om Hem te dwingen jou te gehoorzamen. Dat Zijn rol is om jouw leven prettig te maken? Ik wil je niet beledigen hoor, maar je toch wel even prikkelen met deze vragen.

EERLIJKE VRAGEN

Of ik het dan niet vreselijk vind dat mensen ziek worden en sterven? Zeker wel. De voorbeelden raken me en ik ben niet meer of minder beschermd omdat ik mezelf een kind van God weet. Maar ik weet één ding heel zeker: God komt Zijn beloften na. Hij dwingt niemand om dat te geloven, maar ik kan er niet omheen. Ieder mens kiest zelf, en de beloften van God zijn groot en reiken zelfs tot over de dood. Dus nee, ik geloof niet dat dit een straf is. Wat dan wel? Ik zou zeggen: hét moment om je eerlijke vragen en zorgen met God te delen. En daarna ook te luisteren, Hem de kans te geven zichzelf bekend te maken aan jou. Want Hij heeft al veel gesproken en zelfs Zijn eigen Zoon hiervoor gegeven! Hij wacht. Wacht op jou!

Mijn hoop en gebed is dat deze tijd, ondanks de vreselijke gevolgen van dit virus, een tijd voor je mag zijn van bezinning en ontdekking van Gods liefde!

Auteur: Onne de Vries

Lees ook:

Corona: een straf van God?

 

Wil jij weten hoe je vrede met God kunt krijgen?

God heeft alles gegeven om het weer in orde te maken tussen jou en Hem. Meer heeft Hij niet te geven. Een grotere prijs bestaat er niet. Hij biedt je vrede aan, zodat jij voor nu en voor eeuwig met God in een verzoende relatie mag leven.

  Wil je doorpraten over wat je gelezen hebt of wil je graag een gratis strip ontvangen? Vraag er naar via onderstaande knop.

Please enter your name.
Please enter a message.