Corona en complottheorieën

Home | Artikels | Corona en complottheorieën

Nu in de Corona crisis doen er allerlei verhalen de ronde. Met nieuws op internet is het moeilijk om te zien hoe betrouwbaar een bericht is. Een voorbeeld van bedrieglijk nieuws is dit filmpje op Youtube waarin je zogenaamd luistert naar een uiteenzetting van Bill Gates voor de CIA in 2005. Hij geeft hier uitleg over de hersenactiviteit bij religieuze fanatiekelingen en vertelt over zijn project om dergelijke fanatiekelingen te veranderen naar normale mensen door het toedienen van een bepaald virus.Bill Gates

Als je goed kijkt, zie je dat dit een audio-overlay is, bij momenten niet eens lip-synchroon; de presentatie verschilt van veraf en dichtbij.
Audio-overlay: andere gesproken tekst op filmfragment geplakt
Lip-synchroon: de gesproken/gezongen tekst komt overéén met de lip bewegingen

Factcheck

Je kunt nieuws op internet laten checken door de vrt door de link te sturen naar check@vrtnws.be Ik heb het filmpje met ‘Bill Gates’ naar hen gemaild en kreeg volgend antwoord:

From: Check   (check@vrtnws.be)
Sent: Friday, May 22, 2020 2:15 PM

Deze video is vals. Het gaat hier niet om Bill Gates. De video zelf circuleert al sinds 2011 en komt waarschijnlijk van een filmproject.

Nieuws checkers Snopes factcheckten de video opnieuw, omdat ze zagen dat die de laatste tijd opnieuw de ronde doet: https://www.snopes.com/fact-check/bill-gates-brief-cia-in-2005/    (Snopes is een Amerikaanse fact check organisatie)
En dit is de eerste factcheck die ze ervan maakten: https://www.snopes.com/fact-check/funvax/     

Vriendelijke groet,
Vincent Merck

Handige tips

Op de site van vrtnws staat veel informatie over fake berichten:

  • Gates de gebeten hond in tal van complottheorieën over het coronavirus: hoe komt dat? Lezen
  • Zo herkent u een kettingmail met valse informatie: Lezen
  • Complottheorieën tijdens de coronacrisis: waar komen ze vandaan? En waarom geloven zo veel mensen ze? Lezen

Echte objectiviteit

Hoewel wij hier heel goede nieuwsmedia hebben, moeten we toch ook weer niet alle berichtgeving blindelings vertrouwen. Echte objectiviteit is een utopie en onze media zijn vaak wat links-georiënteerd, anti-Israël, … . Ook worden ze beïnvloed door de politiek en door lobby praktijken van financiële machten (farmaceutische industrie, landbouw, bankwereld, enz….).

Van half maart tot half mei gingen onze tv-journaals bijna volledig over corona terwijl er in onze wereld nog veel ernstigere dingen gebeurden zoals oorlogen, hongersnoden, vluchtelingen problematiek,…..

Er zijn diverse complottheorieën. Vaak zit hier angst achter en berichten hierover verspreiden zich zeer snel via sociale media. Als christen zouden wij ons hier beter niet mee bezig houden. Wat levert dit immers op? Vertrouw erop dat God alles onder controle heeft. Al zo’n berichten en filmpjes roven alleen maar onze tijd en houden ons ervan af om gefocust te zijn op Jezus.

Echte waarheid

Één “complottheorie” mag wel onze volle aandacht krijgen, namelijk die uit de Bijbel: satan is bezig onze wereldpolitiek zodanig te beïnvloeden dat uiteindelijk de antichrist ten tonele kan komen.

De tijd net vóór Jezus’ wederkomst op aarde zal er een toename zijn van oorlogen, hongersnoden, aardbevingen, pestziekten, grote tekenen van de hemel (het begin van de weeën zoals in Matth.24, Mc.13, Luc.21).

Israël is het centrum van het eindtoneel: daar zal de antichrist zich laten vereren in de nog te herbouwen tempel, daar zal Jezus terugkomen op de Olijfberg om Israël te bevrijden van vijandelijke machten die op dat moment proberen Israël in de pan te hakken.

Tijdens de afgelopen digitale Pinksterconferentie van Opwekking was er een heel leerrijk interview over Corona & Eindtijd met Jan Pool en Orlando Bottenbley

 

“Maar ik vrees, dat misschien, zoals de slang met haar sluwheid Eva verleidde, uw gedachten van de eenvoudige en loutere toewijding aan Christus afgetrokken zullen worden.” (2 Cor.11:3)

Auteur: Jan Molenaar

Wil jij weten hoe je vrede met God kunt krijgen?

God heeft alles gegeven om het weer in orde te maken tussen jou en Hem. Meer heeft Hij niet te geven. Een grotere prijs bestaat er niet. Hij biedt je vrede aan, zodat jij voor nu en voor eeuwig met God in een verzoende relatie mag leven.

  Wil je doorpraten over wat je gelezen hebt of wil je graag een gratis strip ontvangen? Vraag er naar via onderstaande knop.

Please enter your name.
Please enter a message.