Is corona een straf van God?
Hoe vaak stellen we ons die vraag eigenlijk en waarom juist nu? Interessant dat in deze tijden waarin alles anders wordt, we al snel weer terugkomen op de vraag welke rol (een) God hier zou spelen. Maar het neemt niet weg dat het een eerlijke vraag is, die een eerlijk antwoord vraagt. Want àls het antwoord ‘ja‘ zou zijn, wat zou dat dan voor je betekenen? En een ‘nee‘ trouwens ook. Ik vind het een eerlijke vraag van mensen die ergens diep in hun hart op zoek zijn naar God en willen ontdekken wie die God is. Is corona een straf van God?
STRAF VERSUS RELATIE
Wat is straf eigenlijk? Allereerst veronderstelt straf een relatie. Iemand geeft straf, en een ander krijgt straf. Ik denk dan allereerst aan ouders en kinderen, maar je kan ook aan de overheid en inwoners denken. Een verkeersboete is een vervelende straf kan ik uit eigen ervaring zeggen. Toch is die relatie wel belangrijk. Ik kan niet willekeurig iemand straf geven, dat gaat nooit werken. Want het doel van straf is om herstel van een relatie te brengen.
Wanneer mijn zoon niet naar mij geluisterd heeft, en vooral als dat al de derde keer was, dan beschadigt dat de relatie. Mijn boosheid groeit omdat ik het niet respectvol vind, en mijn vertrouwen neemt af in een goede relatie waarin afspraken gerespecteerd worden. Wat ik echter wil, is een goede relatie. En dus geef ik op den duur straf. Als je de straf draagt, dan laat je zien dat je ook een goede relatie wilt. Dus als de straf klaar is, is het weer klaar en kunnen we verder.
STRAF IN DE BIJBEL
Maar hoe zit het dan met God? Aan het begin van de Bijbel lees je dat God mensen maakt en dat Hij een relatie met hen heeft. Hij wandelt met ze, praat met ze en geeft ze taken om de wereld te ontdekken. Het is een echte relatie, want Hij laat de mens zien dat de mens een keuze heeft. De boom met kennis van goed en kwaad brengt hen iets waarvan Hij zegt:“Het is niet goed voor je. Als je daarvan eet, zal je zeker sterven.” Je zou het straf kunnen noemen, al zouden ouders van deze tijd het naar hun kinderen waarschijnlijk een ‘consequentie’ noemen.
Als je dat doet, dan kies je voor iets waarvan ik als ouder weet dat je dat niet leuk vindt.
CORONA: SYMPTOOM VAN DE DOOD
Met de keuze die Adam en Eva maken, komt de dood in de wereld. De relatie raakt inderdaad diep beschadigd, de consequentie is heftig. En toch, de relatie wordt niet verbroken.
God laat de mens niet aan zijn of haar lot over.
Hij belooft dat de dood niet het ergste is dat je als mens kan overkomen. Hij belooft een relatie voor én na de dood. Er is meer over te zeggen, waar in andere artikelen en in de cursussen op terug gekomen wordt. Maar nu even naar de vraag: is corona een straf van God? Mijn eerste reactie zou zijn: corona is een symptoom van de dood. Juist nu worden we allemaal keihard geconfronteerd met onze sterfelijkheid.
HERSTEL VAN DE RELATIE
Maar los van corona, je was al sterfelijk. Iedereen wist ook voor corona al dat je een keer dood gaat en dat je niet weet wanneer. Mijn tweede reactie zou zijn: de dood, inclusief corona, is inderdaad een gevolg van ontrouw tegen God. Een consequentie, zo je wilt een straf. Máár, áls je het A een consequentie of straf wilt noemen, moet je ook B zeggen. Een consequentie is altijd bedoeld om de relatie te herstellen!
Dus jouw vraag mag je brengen bij een God die zichzelf voorstelt als een liefhebbende Vader. Met een Zoon die de straf gedragen heeft, door alleen te sterven, zodat wij niet (alleen) zouden sterven maar zeker zouden zijn van de Liefde van God.