Ben ik veilig voor Corona?

Home | Artikels | Ben ik veilig voor Corona?

Ben ik veilig voor Corona?

De berichten vanuit Italië over het effect dat corona daar heeft, raken mij steeds weer. Waar we in België en Nederland vooral het ongemak van de noodzakelijke maatregelen merken, sterven daar iedere dag mensen aan corona. Journalist Olaf Koens vertelde over het effect in het stadje Bergamo, waar hij een tijdje had gewoond toen zijn vrouw studeerde. De lokale krant stond pagina’s lang vol met overlijdens berichten. Laatst zag ik een filmpje van een Italiaanse acteur die wanhopig zijn situatie deelde, terwijl zijn zojuist overleden zus achter hem in bed lag.
Er was geen hulp, ze waren alleen.

Niemand is veilig

Niet alleen oude mensen sterven. Er zijn genoeg verhalen van jonge mensen die binnen enkele dagen na de eerste verschijnselen op de intensive care belanden. Corona is een onverbiddelijke spiegel van onze sterfelijkheid als mens.

Ik dacht: in de bloei van mijn leven moet ik gaan,
de tijd die mij rest verblijf ik bij de doden.

Mijn woonplaats werd ontruimd en lag open,
zoals een tent van een herder;

Dag en nacht sta je mij naar het leven,
ik piep als een gierzwaluw,
ik klaag en kreun als een duif.

Je zou kunnen denken dat dit de woorden van een jonge corona-patiënt zijn. De woonplaats is ontruimd en de vreselijke benauwdheidsklachten maken het leven zeer zwaar. Echter, niets is minder waar. Het zijn de woorden van de 39-jarige Hizkia uit 710 voor Christus. Hizkia was koning is Israël en je vindt zijn woorden opgetekend in Jesaja.

God smeken

Het is een bijzonder verhaal. Hij wordt ziek, zijn dood wordt aangekondigd door een profeet. Maar Hizkia gaat op de knieën, smeekt God om te mogen blijven leven en krijgt de bijzondere reactie uit de mond van de profeet: “Ik heb je gebed gehoord en je tranen gezien. Welnu, ik geef je nog vijftien jaar te leven.” En zo gebeurt het.

 

 

Nu gaat het me vandaag niet om de uitkomst, om het resultaat. Daar komt bij dat dit Bijbelgedeelte best vragen oproept. Welke rol heeft God in lijden?

Als God goed is, hoe kan Hij dit dan toestaan?
En als God dit toestaat, kan Hij dan nog goed zijn?

Wat zou jij doen als je (dood)ziek wordt?

Als God goed is, hoe kan Hij dit dan toestaan? En als God dit toestaat, kan Hij dan nog goed zijn? In andere blogs zal ik terug komen op deze vragen. Maar voor nu de hele simpele vraag: wat zou jij doen als je (dood)ziek wordt van corona? Wat doe jij als je alleen op je bed moet sterven omdat de IC’s vol zijn, en je vrienden en familie niet bij je kunnen zijn om zelf niet het risico te lopen ook te sterven? Ongemakkelijke, moeilijke vragen. Vragen waar je in een druk leven (bijna) nooit bij stil staat.

Maar in de spiegel van een schijnbare willekeurige dood, die corona ons momenteel voorhoudt, zijn dit wel belangrijke vragen. Ook jij bent kwetsbaar, wat is je houvast?

Tijd om te leven!

Hizkia ontvangt de tijd van zijn leven als een geschenk.
Iedere dag die ik heb, die me gegeven wordt, waarin ik bespaard blijf van (dodelijk) lijden geeft me tijd om te ontdekken wat écht belangrijk voor me is.

Het geeft me de ruimte om te zoeken wat écht de basis van mijn leven is, wat mijn houvast is. Zodat ik, wanneer het zover is, nooit alleen hoef te sterven!

 

Auteur: Duurt Vonck, Vervlaamst door Jan Molenaar

 

Wil jij weten hoe je vrede met God kunt krijgen?

God heeft alles gegeven om het weer in orde te maken tussen jou en Hem. Meer heeft Hij niet te geven. Een grotere prijs bestaat er niet. Hij biedt je vrede aan, zodat jij voor nu en voor eeuwig met God in een verzoende relatie mag leven.

  Wil je doorpraten over wat je gelezen hebt of wil je graag een gratis strip ontvangen? Vraag er naar via onderstaande knop.

Please enter your name.
Please enter a message.