6 tips om te bidden

Home | Artikels | 6 tips om te bidden

Weef gebed doorheen je dagelijkse leven met deze 6 simpele tips:

1/ Wees God-bewust

Leer om je constant bewust te zijn van God’s aanwezigheid – verzin manieren om je zelf eraan te herinneren ieder uur aan God te denken; dan ieder halfuur; dan ieder kwartier – tot je steeds spontaan aan God denkt.

2/ Wees gebalanceerd

Als je ontdekt dat je vaak voor dezelfde dingen bidt, breng dan wat variëteit en evenwicht in je gesprek met God door gebruik te maken van ACTS:

A is voor Aanbidding – spendeer tijd met Jezus aanbidden. Gebruik je favoriete muziek, een Psalm, schrijf iets of kies een recent antwoord op een gebed om je aanbidding te inspireren.

C is voor Confessie – vraag de Heilige Geest om je te tonen wanneer je hebt gezondigd en je de laatste tijd God’s liefde niet volledig ervaart – je zou de woorden van een Psalm kunnen gebruiken als jouw gebed. Zeg sorry voor wat er ook maar in je gedachten komt en vraag de Heilige Geest om je te helpen je gedrag in de toekomst te veranderen.

T is voor Thanksgiving – denk, spreek of schrijf een lijst van goede dingen in je leven vandaag en dank God voor ieder punt.

S is voor supplicatie – supplicatie is een ouderwets woord voor smeekbede. Vraag God om tussen te komen in iedere situatie die je tegenkomt. Er is geen speciale taal of strategie nodig. Jezus moedigt ons aan om het simpel te houden.

3/ Wees stil

We leven in een lawaaierige wereld vol afleidingen. Of je nu een fan bent of niet van stilte, er is een geweldige vrede en connectie met God wanneer we proberen stil te zijn.

Probeer om momenten van stilte en stilzijn in te lassen doorheen je dag. Kies een tijd en plaats met zo weinig mogelijk afleidingen. Zet je telefoon uit, computer, muziek en elke andere bron van lawaai. Als je stilte moeilijk vindt, probeer dan gewoon 3 minuutjes om mee te beginnen en bouw daarop verder.

4/ Wees volhardend

Jezus vertelde een verhaal van een vrouw die zo gepassioneerd was om rechtvaardigheid te willen, dat ze erin slaagde om haar zin te krijgen simpelweg door de Rechter te irriteren die haar probleem kon oplossen totdat Hij eindelijk toegaf.

Onze Vader is een heel stuk gewilliger om te handelen dan een onwillige Rechter, maar Jezus gebruikte dit verhaal om aan te tonen dat het belangrijk is om niet op te geven wanneer gebeden niet onmiddellijk beantwoord worden.

Het is oké om het God te vragen, nog eens te vragen en te blijven vragen tot we verandering zien.

Zijn er specifieke dingen waarvoor je met volharding wil vragen? Probeer deze 3 manieren die je helpen herinneren om te bidden en niet op te geven:

  • Gebruik je handen: kies 5 mensen of situaties waarvoor je wil bidden. Wijs een vinger of duim aan en geef 5 minuutjes per dag om voor elke vinger te bidden.
  • Gebruik je spiegel: is er iets waar je verschillende keren per dag naar kijkt zoals een spiegel, raam, computerscherm of gsm? Schrijf een notitie en plek het waar je dit het vaakst zal zien als een herinnering om te bidden.
  • Gebruik je kleren: heb je een favoriete accessoire of kledingstuk die je vaak draagt? Wijs een gebedspuntje toe aan een specifiek stuk en elke keer als je het draagt, onthoud je om voor dat puntje te bidden.

5/ Wees onvoorspelbaar

Als je het lastig hebt om je te concentreren tijdens gebedsmomenten, probeer dan iets interactiever: gebruik een dobbelsteen en geef elk nummer aan iemand waarvoor je wil bidden of aan een manier om in contact te komen met God (bvb: stilte, danken, zingen,…).

Rol de dobbelsteen en geef enkele minuutjes aan de gebedsopdracht die je gegeven wordt.

Nog een alternatief: neem je gebeden mee op straat. Ga naar een specifieke plaats in je omgeving en bid ervoor. Of ga op een gebedswandeling in je gemeente met anderen.

6/ Wees vriendelijk

Willekeurige gebaren van vriendelijkheid zijn een gemakkelijke manier om gebed praktisch en positief te maken. Het kan onze focus verleggen van onze noden naar de noden van anderen.

Probeer het volgende:

  • Doe de afwas en bid dat je gezin propere handen heeft en een rein hart.
  • Trakteer iemand op lunch en bid dat jouw liefde en aandacht Jezus mag weerspiegelen.
  • Geef iemand anoniem chocolaatjes en bloemen en bid dat ze beter mogen begrijpen hoe veel God van hen houdt.
  • Betaal de koffie voor de persoon achter jou in de wachtrij en zegen hen met vreugde.
  • Zet lekker eten naast een slapende dakloze persoon en bid dat de Vader in hun noden mag voorzien.
  • Help een persoon die moeite heeft met zware tassen en bid dat ze de het lichte juk van Jezus mogen ontdekken.

 

Vertaling aangeboden door Febe Allyn van www.24-7prayer.com/prayer 

Wil jij weten hoe je vrede met God kunt krijgen?

God heeft alles gegeven om het weer in orde te maken tussen jou en Hem. Meer heeft Hij niet te geven. Een grotere prijs bestaat er niet. Hij biedt je vrede aan, zodat jij voor nu en voor eeuwig met God in een verzoende relatie mag leven.

  Wil je doorpraten over wat je gelezen hebt of wil je graag een gratis strip ontvangen? Vraag er naar via onderstaande knop.

Please enter your name.
Please enter a message.