Johan witte muts

Iemand actief aanbidden, hoe doe je dat?

En neen, ik bedoel niet het aanbidden van een actief persoon maar iemand aanbidden op een actieve manier. Hoe doe je dat? Het tegenwoordige bijna cliché zegt dat aanbidding een levensstijl is. Pas op, ik zeg niet dat dit niet waar is. Een cliché is meestal waar. Dit dus ook.

Wat me zorgen baart is dat juist doordat het een cliché is geworden, het er op lijkt dat sommige mensen deze uitspraak (Aanbidding is een levensstijl) verkeerd opvatten.

2 scenario’s:

  1. Ik draai heel de dag Praise & Worship muziek, ik ga naar elk Praise Event dat ik zie, ik heb alle cd’s van Matt Redman, Tim Hughes, Opwekking, Third Day, Casting Crowns en niet te vergeten Hillsong! Trouwens, ik ga ook naar de EO Jongerendag, naar 2 Hillsong Conferenties per jaar en ik speel piano in de worshipband van onze kerk! Mijn droom is om naar Australië te gaan naar de Hillsong Bijbelschool om daar volledig ondergedompeld te worden in aanbidding.II.
    Iedereen moet aan mijn leven kunnen zien dat ik aanbid, dus ik steek steeds mijn handen in de lucht als ik zing, ik kijk vrolijk ook al ben ik verdrietig, en ik zit ook in een praiseband van de kerk en heb een zalig geluidje gevonden op mijn synthesizer, als ik daarmee “Come now is the time to worship” speel, krijg ik heel de kerk in aanbidding. Let the music wash your sins away!Twee volledig overdreven verhalen, ik geef het toe, maar kijk eens in je eigen hart, dat doe ik ook soms, dat werkt ontnuchterend. En nee, ik heb niets tegen mensen die naar de Hillsong school gaan :-), wel tegen het idee dat je daarheen moet om te kunnen aanbidden.

Stiekem aanbidden

Aanbidden als levensstijl is elke gedachte en daad aan God geven, de goeie met een dankgebed, de slechte met een nederige houding van berouw. En dan verder, hoppa! God aanbidden door de afwas voor je moeder te doen, door de hond uit te laten voor je overbuurvrouw, door je kamer uit jezelf op te ruimen en dan meteen de huiskamer te stofzuigen, aanbidden door niet mee te pesten maar door op te komen voor de verdrukte, aanbidden door woorden van liefde in plaats van harde kritiek. Aanbidden door stiekem en alleen aan je bed te knielen en je hart uit te storten voor God in plaats van vooraan in de kerk een mooi gebed te huilen, aanbidden door voor mensen te zorgen in plaats van aan iedereen te laten zien dat je weeral een dag vast.

Dit zijn geen gedachten die ik zelf verzin, ze komen allemaal uit Gods Woord, de Bijbel.

Aanbiddingspraat

Terug naar het actieve aanbidden. Dit is onder andere het bovenstaande, maar het is ook aan God vertellen hoe mooi je Hem vindt, hoe blij en dankbaar je bent dat je met Hem mag leven. En ja, dit kan op Praise avonden, want Praise avonden op zich zijn niet slecht, maar de reden/manier/instelling kan verkeerd zijn.

inU schreef daar trouwens een mooi lied over, over dat uiten aan God wat we van Hem vinden.

Bomen, spiegels en Jesaja

Actief aanbidden, nu was ik weeral afgedwaald, bedenk dat eens andersom. Dat God ons zou aanbidden… Klinkt bijna blasfemisch, is het niet? Toch betrap ik mezelf er op dat ik dit van Hem vraag. Dat ik Hem steeds weer opnieuw vraag om mij te vertellen hoeveel Hij van me houdt, door Hem steeds weer om bevestiging van mijn geloof te vragen, door Hem steeds weer te vragen om iets te doen zodat ik niet meer twijfel. Geef me alstUblieft dat gevoel van vrede Heer, laat me voelen dat U in me werkt, bevestig me, bevestig me, bevestig me! Hou van me! Vertel me dat U van me houdt… Aanbid me?

We zouden niet van God moeten vragen dat Hij ons laat merken dat Hij er is voor ons. Stap de deur uit, kijk naar een boom en zie dat God er is voor je. Kijk in de spiegel en zie dat je er bent. Door jezelf? Neen! Door God. Lees in je Bijbel en zie dat God van je houdt. Lees Jesaja 58 en lees het tot je begrijpt hoe Hij wil dat je leeft. Lees het dan nog eens tot je begrijpt dat Hij hierin laat zien dat Hij van je houdt.

Hij is zoveel meer Liefde dan wij kunnen ervaren. Duik erin en antwoord met je leven.

Ik leer mee.

(Artikel van Johan Menheere overgenomen van Breeze.be

@herman

@herman

Voorzitter van de Evangelische Alliantie in Vlaanderen
@herman
@herman

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.